Wrakduiken

Geschat wordt dat er zo'n 200 duikers regelmatig op de vele wrakken bezig zijn. Rondom Terschelling wordt door 4 ploegen met eigen schepen gedoken en vooral het Terschellinger duikteam Ecuador is sinds 1975 zeer aktief en er is in die jaren al op 150 verschillende wrakken en obstakels gedoken.

Image
Clubhuis duikteam Ecuador met oude scheepskanonnen en Terschellinger vlag.
Clubhuis Duikteam Ecuador

 

Waardevolle vondsten

Omdat de Terschellinger duikers meestal als eersten op een wrak komen sinds de ondergang, is het altijd weer spannend wat er wordt aangetroffen. De meest bijzondere gebeurtenisen was het vinden van de onderzeeboten UB61 en E34, beide sinds 1917 vermist. Verder zorgde het vinden van het wrak van het Engelse oorlogschip ‘Seine’ voor de nodige opwinding. De meest waardevolle vondst was de vondst van een wrak met daarin een aantal heel bijzondere bronzen Admiraliteitskanonnen van een schip dat rond 1620 vergaan is.

De meest facinerende tak van het duiken

Nog steeds worden er ieder jaar, meestal na tips van vissers, allerlei soorten nieuwe wrakken gevonden. De duikdiepten varieeren van 5 tot 35 meter, afhankelijk van de afstand vanaf de kust. De Noordzee loopt slechts heel langzaam af naar diep water. De helderheid van het Noordzeewater, vooral in de buurt van de scheepvaartroute, kan soms wel 20 meter bedragen, maar soms is het zicht maar beperkt tot zo’n 5 cm. Al met al blijft het wrakduiken de meest facinerende tak van het duiken.