Helmduiken

In het Wrakkenmuseum is een grote hoeveelheid oud helmduikmateriaal te bezichtigen. Sinds de uitvinding van de duikhelm door de gebroeders Deane uit Whitstable (GB) en de verbetering van de helm door de uitvinder August Siebe in 1828 is de duikhelm toegepast op het duiken naar wrakken.

Lutine

Kort na de uitvinding verschenen deze Engelse gebroeders Deane al met hun duikpakken bij Terschelling om naar het goud van het legendarische goudschip Lutine te duiken. Ook andere beroemde uivinders zoals Bethell en Heincke kwamen met hun duikhelmen naar Terschelling maar het waren een aantal Egmonder duikers die in 1857 en 1858 een groot aantal goud- en zilverstaven en bijna 60.000 munten boven water brachten.

Toekomst

In de jaren 30 van de vorige eeuw deed de rederij Doeksen nog een poging om met helmduikers en schelpenzuiges het laatste goud te bergen maar ook deze poging leverde niets op. Tot omstreeks 1990 werd er nog in de oude pakken gewerkt, het laatst door duikers van de Koninklijke Marine. Om de kunst van dit duiken niet verloren te laten gaan is er door een aantal enthousiaste duikers de Dutch Working Equipment Group (DWEG) opgericht die diverse keren per jaar het helmduiken beoefend. In september 2002 werd er aan de Terschellinger haven een demonstratie gegeven.