Scheepswrak: WON 2 SUZE

Naam:

WON 2 SUZE

Bodemdiepte:
10.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
4.00 m
Gezagvoerder:
JENTSJE YSMA
Lading:
GARNALEN
Lengte:
17.00 m
Nationaliteit:
NEDERLANDS
Positie:
53-20,40N 05-10,01E
Rederij:
YSMA EN DE BOER
Scheepsnaam:
WON 2 SUZE
Soort schip:
GARNALENKOTTER
Thuishaven:
MAKKUM
Vergaan:

Leeuwarder Courant 09-10-1963

Vanmorgen om elf uur is het Makkumer visserschip WON 2 uit Makkum gekapseisd en korte tijd daarna gezonken. De opvarenden, eigenaar Jentsje Ysma en Tj. de Boer alsmede de knecht R. Koornstra zagen kans op de romp te klimmern. Juist op tijd werden zij gered. Zij waren net aan boord genomen van de HA 5 van schipper S. Mulder uit Harlingen, toen hun schip in de golven wegzonk. De WON 2 was dicht bij het strand van Terschelling in het Oude Schuitegat tussen de Spathoek en het geleidelicht op de Noordsvaarder aan het garnalenvissen. De beide korren bleven onder water aan een wrak of een ander voorwerp hangen. In allerijl werden de draden gevierd maar doordat een blok van de bakboordsdraad onklaar raakte en er een harde vloed stond, werd de spanning op de mast tenslotte zo groot, dat het schip kapseisde en zonk.

Van een paar andere schepen in de buurt zag men een zwart voorwerp in zee drijven. Aan boord van de HA 5 werd de opmerking gemaakt dat het wel een walvis leek. Men voer er op af en daarna zag men dat het zwarte voorwerp de romp van het verongelukte vaartuig was. De 3 opvarenden van de WON 2, die zagen dat er hulp naderde, gingen op de romp staan. Daardoor bleek de te hulp snellende vaartuigen, waaronder de HA 75 van schipper D. Koornstra (een neef van de knecht), dat er zich mensen aan boord bevonden. De HA 5 bereikte de schipbreukelingen het eerst. Een kwartier na het ongeval werden deze opgepikt. Vrijwel direct daarna verdween het Makkumer schip in de diepte. De HA 75 viste een deel van de stuurhut en enige andere drijvende stukken en materialen op. De HA5 bracht de schipbreukelingen naar Harlingen.

De WON 2 was gebouwd als vrachtschip. In 1949 UK 185 en WF 19. In 1953 HA 55, in 1958 WON 2 SUZE. Motor 90 pk mercedes benz

Het wrak is door het verlopen van het Schuitengat al vele jaren onder het zand verdwenen.