Scheepswrak: WOLFRAM

Naam:

WOLFRAM

Bodemdiepte:
21.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
15.00 m
Lading:
steenkolen
Lengte:
120.00 m
Nationaliteit:
DUITS
Positie:
53-20,15N 04-46,45E
Rederij:
Hamburg-Bremen-Afrika-Linie GmbH
Scheepsnaam:
WOLFRAM
Soort schip:
vrachtschip
Thuishaven:
Hamburg
Tonnage:
3.048,00 bruto register ton
Vergaan:

Het Duitse stoomschip WOLFRAM voer mee in een oostgaand Duits konvooi toen het op 9 november 1942 ten noordwesten van Vlieland op een mijn liep. Het schip werd bijgestaan door de voorpostenboot V 806 welke de bemanning en het lichte geschut overnam toen het schip begon te zinken. In 1986 werd er door Terschellinger duikers voor het eerst naar dit wrak gedoken toen de viskotter ST 44 er twee garnalentuigen in had verspeeld. Deze zijn er toen met behulp van het duikvaartuig URSUS uitgetrokken. Van de WOLFRAM was slechts een uitelkaar geslagen wrak over.

Enige jaren later is er door Duikteam Ecuador een poging gedaan de grote bronzen schroef met behulp van een thermische lans los te branden. Deze schroef had een diameter van 4 meter. Helaas heeft deze poging vele duizenden guldens gekost en de schroef is blijven zitten tot ze er door de Terschellinger berger Walter Bakker met zijn kotter FRIENDSHIP uitgehaald is (2010). Wel kwam er destijds een kistje boven water gevuld met ijzeren 2 cm. patronen afkomstig van het afweergeschut.

Piet Greben was in 1995 nog bij het wrak met zijn duikschip de WILHELMINA. Alleen het sloependek was te herkennen met enige daar onder gelegen hutten.