Scheepswrak: West Aleta

Naam:

West Aleta

Bodemdiepte:
10.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
18.00 m
Gezagvoerder:
George Hyller Ewart
Lading:
15.000 vaten wijn, balen rijst, kisten haring, grenen balken, spiritus en andere stukgoederen
Lengte:
142.00 m
Nationaliteit:
US
Positie:
53-24,50 Noord; 05-06,80 Oost - Oostzijde ingang oude Thomas Smitgat
Rederij:
United States Shipping Board
Scheepsnaam:
West Aleta
Soort schip:
Vrachtschip
Thuishaven:
San Francisco
Tonnage:
5.720,00 bruto register ton
Vergaan:

De ondergang van de WEST ALETA is een van de bekendste scheepsrampen die bij Terschelling plaatsvond, niet in het minst door de enorme hoeveelheid Californische wijn die het schip vervoerde. Door Zware storm raakte het schip, dat onderweg was van Amerika naar Hamburg en Bremen, in nood bij Terschelling. Door middel van vuurpijlen werd een noodsein gegeven waarna de reddingboot BRANDARIS van Terschelling met zeer veel moeite de 42 opvarenden van boord haalde. Kort daarop brak het schip voor de brug in tweeën.

De Nieuwe Bergings Maatschappij van Dirkzwager uit Maassluis sloot een bergingscontract af om de lading te bergen. Vele Terschellinger vissers boden zich aan met hun blazers, kleine zeilscheepjes en de Bergings Mij. Doeksen verhuurde al zijn sleepboten. De berging duurde bijna een jaar en de laatste vaten wijn werden door helmduikers geborgen. Vele vaten spoelden aan, vooral op Terschelling maar ook op Vlieland en Ameland.

Dronken geiten

Op het strand speelden zich fraaie taferelen af. De jutters boorden gaatjes in de wijnvaten om de smaak te proeven. Zoete wijn was favoriet. De zure liet men in het zand leeglopen. Er werd gedronken uit de klomp, de hoed of zelfs de pet en vele vaten kwamen niet in handen van de strandvonder maar verdwenen spoorloos in de duinen. Heel Terschelling rook naar drank! De geiten liepen dronken door de duinen