Scheepswrak: URSULA

Naam:

URSULA

Bodemdiepte:
10.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
11.00 m
Gezagvoerder:
A. MORISSE
Lading:
TEAKHOUT,ROTTING EN RIJST
Lengte:
66.00 m
Nationaliteit:
DE
Positie:
53-23-24N 05-04-30E
Rederij:
WATTJEN D.H.
Scheepsnaam:
URSULA
Soort schip:
STALEN DRIEMASTBARK
Thuishaven:
BREMEN
Tonnage:
1.497,00 bruto register ton
Vergaan:

Archief bergingsbedrijf Zurmühlen: Den 31 October 1889 is het Noord-Duitsch fregat URSULA in de Terschellinger gronden gestrand wegens mist. Door de sleepboot HERCULES bijzondere krachtsinspanning aangewend doch, hebbende 4 uren in de branding gelegen en getrokken, doch tevergeefsch. Het ongustige weer deed het schip lek stooten en werd door de bemanning verlaten, zodat de tros van 14 duim brak. Met den agent van de Bremer Assuradeuren contract gemaakt voor lossing 22% der waarde lading en 20% van het schip. Nieuwedieper vletterlieden accoord gemaakt voor de helft. Totaal geborgen ca. 2000 balen rijst beschadingd.

Het wrak werd met lading verkocht voor f500,- aan A.van der Wal in Makkum. Er zaten toen nog 21000 balen rijst, 108 stuks teakhout en 3430 bundels rotting in. De bemanning van de URSULA kwam met de blazer Vlie No.4 naar Terschelling. De stalen driemastbark URSULA was onderweg van Bassein in Birma naar Bremen.

Omstreeks 2004 werd de URSULA ontdekt door duiker Alfred van Nouhuys. Het wrak zat toen nog bijna geheel onder het zand, een stukje van de afgebroken stalen fokkemast stak uit het zand. De voorsteven stak echter meters boven het zand uit en een enorme boegspriet stak nog recht naar voren. Jaarlijks is het wrak verder uit het zand gekomen en de bodem is nu geheel vrij. In de loop der jaren heeft duikteam Ecuador een flink aantal teakbalken geborgen, gemerkt MOHR en afkomstig uit Birma. Verder ligt er nog altijd resten van de lading rotting. Een groot aantal doodskopsblokken zijn geborgen en een paar houten scheepsluiken.

Aan stuurboord ligt het restant van de 50 meter hoge stalen achtermast met daaraan nog de mars. Ook aan bakboord ligt nog een groot stuk van een van de masten. Een balk waarmee het anker gekat werd ligt nu bij het clubhuis van duikteam Ecuador op Terschelling. (zie foto kraanbalk)