Scheepswrak: Thasos

Naam:

Thasos

Bodemdiepte:
18.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
10.00 m
Gezagvoerder:
CARL ALBERT MANGELSDORF
Lading:
Een miljoenenlading stukgoederen
Lengte:
82.00 m
Nationaliteit:
DUITS
Positie:
53.25,69N 05.10,46E
Rederij:
DEUTSCHE LEVANT LINIE
Scheepsnaam:
THASOS
Soort schip:
VRACHTSCHIP
Thuishaven:
HAMBURG
Tonnage:
1.686,00 bruto register ton
Vergaan:

De Thasos werd in 1878 gebouwd als Theben voor de Kosmos Linie en voer jaren op Zuid-Amerika. In 1895 werd het sehip verkocht aan de Levant Linie die een lijndienst onderhield met de landen rond de Zwarte Zee. Op haar eerste reis met een waardevolle lading stokgoed strandde het schip door een navigatiefout bij Terschelling.

Bij het ontschepen kwamen de Ie stuurman Hansen, machinist Barthold en een passagier om het leven doordat de sloep omsloeg. Maandenlang hebben helmduikers nog veel kisten goederen geborgen die later op Terschelling geveild werden. Hiertoe behoorde o.a. een omvangrijke hoeveelheid

Sinds 1976 hebben Terschellinger duikers tientallen kisten en vaten met de meest uiteenlopende goederen geborgen. We noemen o.a. porselein, flessen wijn, levertraan, naaigaren, olielampen, elektrische fittingen, naaimachines, haarspelden en boenwas. Maar ook de ankers, een reserveschroef en patrijspoorten kwamen boven water en daarom is de THASOS ieder jaar weer een bezoek waard door diverse wrakkenduikers uit het noorden van ons land omdat er nog steeds kans is om restanten van de lading terug te vinden.