Scheepswrak: STAUT

Naam:

STAUT

Bodemdiepte:
6.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
10.00 m
Gezagvoerder:
CARL NORBERG
Lading:
HOUT
Lengte:
65.00 m
Nationaliteit:
NOORS
Positie:
53-25,90N 05-23,70E
Rederij:
ACTIEN SELSKABET STAUT (J.A.LARSEN)
Scheepsnaam:
STAUT
Soort schip:
VRACHTSCHIP
Thuishaven:
SKIEN
Tonnage:
910,00 bruto register ton
Vergaan:

Harlinger Courant 3 november 1902. Zaterdag (1 nov.) strandde op het Bornrif het Noorse s.s. STAUT, van Archangel met hout op weg naar Antwerpen. De bemanning verliet met eigen boot het schip maar keerden terug toen het schip weer vlot kwam. Daarna strandde het schip bij paal 18 op Terschelling. De reddingboot van Oosterend ging uit maar vond niemand meer aan boord.

26 december meldde de Leeuwarder Crt. dat het schip diep in het zand was weggezonken en als verloren werd beschouwd. In januari werd de Terschellinger Jacob de Beer gearresteerd omdat hij enige munten en twee scheermessen van het wrak had gestolen. Daar voor kreeg hij 2 maanden celstraf. Ook de gebroeders Cornelis en Klaas Mier, die de veldwachter de Haan naar het schip hadden geroeid, moesten voorkomen omdat ze een paar sleutels, 2 naamplaatjes en enige munten hadden meegenomen. Zij kregen ieder 7 dagen gevangenisstraf. De bergingsmaatschappij Duinker,Vuerhard en Co hebben nog veel goederen geborgen zoals ankers, kettingen, stoomwinch, telegraaf, masten etc. Veel hout spoelde aan op het strand. In de boerderij in Hoorn, bewoond door Richard en Anja van der Veen schijnen de masten van de STAUT verwerkt te zijn, ook in de boerderij Elisabeth-Staut in Oosterend zit hout van dit schip.

Het schip is gebouwd door de Nylands Vaerksted in 1900 en had 3 masten, een triple expansie stoommachine van 122 NPK en 1 stoomketel.

In 1987 dook duikteam Ecuador met een rubberboot vanaf het strand, recht voor paal 18.400 en 470 meter uit de kant op het wrak. Veel hout nog aanwezig, verder resten van de stoommachine en van de stoomketel. Verder een waardeloos wrak!