Scheepswrak: RA

Naam:

RA

Bodemdiepte:
35.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
142300.00 m
Lading:
staalplaten
Lengte:
75.00 m
Nationaliteit:
FINS
Positie:
53.55.46N 05.27.50E
Rederij:
Bro Hussellis
Scheepsnaam:
RA
Soort schip:
Roll On/Roll Off
Thuishaven:
Mariehamn
Vergaan:

Dit is een foto van een reddingsloep van de RA die op 15 september 1988 aanspoelde op Terschelling en geborgen werd door strandjutter Floris Haan. Hij kocht later deze sloep van de Strandvonderij en vaart er al jaren mee onder de naam JAUK.

De RA was een Fins Roll-on/Roll-off schip van de rederij Bro Husellis uit Mariehamn in Finland. Geladen met platen staal is het schip tijdens zware storm gekapseisd 60 km. ten noorden van Terschelling en gezonken. De 9 bemanningsleden werden gered door een Westduitse reddingshelikopter. Zij werden opgepikt vanuit twee reddingsloepen.

22 september 1988 is duikteam Ecuador van Terschelling naar het ver weg gelegen wrak gegaan dat met 90 graden slagzij op de bodem lag op haar bakboordskant. Waarschijnlijk heeft het schip eerst met de voorsteven de bodem geraakt want de ankerskluizen met de ankers waren een meter naar buiten gedrukt. Natuurlijk verloochende de ankomt van de Terschellinger duikers zich niet en de RA moest het later doen zonder deklampen. scheepsbel, drankvoorraad, moederkomas, giropeilkompas, intercom en enige andere kleine snuisterijen. Het hoogste punt van het wrak was destijds 24 meter en de grootste diepte lag op 35 meter. Later werden er nog een groot aantal persluchtflessen geborgen.