Scheepswrak: OKA 18

Naam:

OKA 18

Bodemdiepte:
10.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
15.00 m
Gezagvoerder:
?
Lading:
Kunstmest
Lengte:
91.00 m
Nationaliteit:
SU
Rederij:
Russisch gouvernement
Scheepsnaam:
OKA 18
Soort schip:
Vrachtschip
Thuishaven:
?
Tonnage:
2.847,00 bruto register ton
Vergaan:

De OKA 18 werd als bouwnummer 238 onder de naam. A.ANDREEV gebouwd door de Ned. Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam. Het schip had een Storkmotor. In 1962 werd het schip omgedoopt tot OKA. Op 22 januari 1966 werd het schip in de E.T.route ten noorden van Terschelling aangevaren door het Liberiaanse motorschip FLORA-M en om zinken te voorkomen werd het schip bij Formerum aan de grond gezet.

Na veel aarzeling namen de Russen uiteindelijk hulp aan van de bergers Doeksen van Terschelling en Bugsir uit Hamburg. Ook was er een enorme Russische sleepboot onderweg. Toen echter het weer verslechterde liep de machinekamer vol water en begon bet schip weg te zakken. Alles aan boord werd vernield waarna de bemanning overging op de Russische sleepboot. Enige dagen later tijdens zware winterstormen brak bet schip in tweeën en ging geheel verloren. Een van de 'doelpaalmasten' heeft tot 1998 als een baken boven het wrak gestaan tot ze uiteindelijk de strijd tegen de verwoestende branding verloor.

Vanaf 1976 is er door Terschellinger duikers veel vanaf het strand naar het wrak gedoken met behulp van rubberboten. Vele patrijspoorten (van Nederlands fabrikaat!) werden geborgen en nog wat andere kleine snuisterijen zoals bet reserveanker van het schip. Maar toen er in 1998 nog eens op het wrak gedoken werd, bleek er nog maar zeer weinig van over te zijn. Wat Terschelling er echter aan over hield, was een discotheek in West-Terschelling, de OKA 18.