Scheepswrak: DETMAR

Naam:

DETMAR

Bodemdiepte:
10.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
7.00 m
Gezagvoerder:
H. Schacht
Lading:
Sesamzaad, ebbenhout en verfhout
Lengte:
32.00 m
Nationaliteit:
DE
Positie:
52-20,45N 05-09,24 E
Rederij:
W. Philippi & C
Scheepsnaam:
DETMAR
Soort schip:
Houten tweemastschoenerbrik
Thuishaven:
Hamburg
Tonnage:
273,00 bruto register ton
Vergaan:

De Duitse schoener Detmar strandde tijdens zware storm bij de Noordsvaarder van Terschelling. De 8 bemanningsleden werden gered door het vissersschip TS 53 van Iemke Kooiman, de TS 58 van Christiaan Kuiper en de TS 1 van Steven Wiegman, allen van Terschelling.
Na de stranding konden er nog 1498 balen sesamzaad en 281 stukken ebbenhout en verfhout worden geborgen met behulp van helmduikers. Dit kostbare hout werd destijds voor f 4479,- verkocht, een flink bedrag in die tijd.

In 2004 werd het wrak teruggevonden, hoewel het geheel uitelkaar geslagen was. Ter plaatse had een enorme zandverplaatsing plaats gevonden en de Detmar is langzaam in een diepe geul gezakt en daarbij geheel verdwenen. Met de Ursus van duikteam Ecuador zijn nog enige losse wrakdelen, het roer, een deel van de kielbalk en het ankerspil geborgen. Dit staat nu bij het clubhuis aan de Terschellinger haven. Ook konden er nog een tiental stukken ebbenhout worden geborgen. Dit was nog van prima kwaliteit. Verder vond men nog een groot aantal zgn. doodshoofdblokken en enig aardewerk.

De foto toont de berging van een groot wrakstuk van de DETMAR geborgen met de URSUS in 2004.