Scheepswrak: BADEN

Naam:

BADEN

Bodemdiepte:
23.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
10.00 m
Gezagvoerder:
A. WESTERBOTN
Lading:
PIEKSTAAL, IJZER, ROLLEN BLIK
Lengte:
58.00 m
Nationaliteit:
HONDUREES
Positie:
53/13,60N 04-41,38E
Rederij:
INTERSEA LTD
Scheepsnaam:
BADEN
Soort schip:
COASTER
Thuishaven:
SAN LORENZO
Tonnage:
297,00 bruto register ton
Vergaan:

De coaster BADEN werd in 1966 gebouwd voor Fred Losen & Co onder Noorse vlag. In 1976 naar Karstein Solbakk in Fedje, thuishaven Bergen en hernoemd in SAMBI. In 1981 ging de rederij failliet en ging het schip over naar Austrheim & Fedje Sparebank, thuishaven Mastrevik in Noorwegen. In 1982 onder Panamese vlag bij de rederij Naviera Incorporada S.A. onder beheer van Ivar Westerbotn te Finnsness. In 1985 hernoemd in ADEN, rederij Arvid Eriksen onder Hondurese vlag. Beheer Arild Thorensen & Co in Oslo. Thuishaven San Lorenzo, Honduras.

Januari 1982 hernoemd tot BADEN, rederij Intersea Ltd (beheer Arild Thorensen & Co te Oslo. Thuishaven San Lorenzo, Hondurese vlag.

Op 26 december 1988 was het schip onderweg van Bergen naar Antwerpen met een lading staal toen het door schuiven van de lading noordwest van Texel zware slagzij opliep. Er stond toen een windkracht 8 uit het noordwesten. De bemanning meldde aan de Kustwacht dat er problemen waren met de motor en dat er een gat in de scheepshuid was ontstaan. De kapitein weigerde aanvankelijk elke hulp vanweg de hoge kosten. Uiteindelijk accepteerde hij een contract met de SMIT LLOYD 57. Vanuit Den Helder vertrok de reddingboot SUZANNA en er steeg een helikopter op vanuit Den Helder. De sleepboot maakte nog verbinding maar de toestand van de BADEN verslechterde zeer snel. Op verzoek van de SMIT LLOYD boot sprongen de drie opvarenden uiteindelijk in hun overlevingspakken overboord en konden even later uit zee opgepikt worden. Kort daarop zonk de BADEN. Helaas kwamen de scheepskat en de scheepshond daarbij om het leven.

In 1989 heeft duikteam Ecuador van Terschelling op het wrak gedoken. Het lag geheel op de kop en alles wat demontabel was was reeds door Texelse duikers geborgen