Scheepswrak: ARAD

Naam:

ARAD

Bodemdiepte:
10.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
16.00 m
Gezagvoerder:
F. Sorlini
Lengte:
122.00 m
Nationaliteit:
HONGAARS
Positie:
53-26,40N 05-25,44E
Rederij:
Royal Hungarian Sea Nav. Company Adria Ltd.
Scheepsnaam:
ARAD
Soort schip:
vrachtschip
Thuishaven:
Fiume
Tonnage:
927,00 bruto register ton
Vergaan:

Op 13 maart 1919 vertrok het s.s. ARAD vanuit Delfzijl naar Schiedam. Het schip was na de wapenstilstand in 1918 toegewezen aan de geallieerden. De bemanning bestond voor de helft uit Nederlanders. Diezelfde dag liep het schip bij Ameland op een mijn waardoor 4 opvarenden en een Italiaanse stewardess, de echtgenote van de kapitein, om het leven kwamen. Een deel van de bemanning, waaronder de kapitein, verliet het schip en landde met een sloep op Ameland. Het schip bleef echter drijven en een deel van de bemanning keerde terug aan boord. De machine kon echter niet gebruikt worden omdat het voorschip geheel onder water zat waardoor schroef en roer boven water uikwamen. Het schip werd voor anker gelegd en de bemanning werd 's avonds van boord gehaald door de reddingboot BRANDARIS van Terschelling. Later op de avond brak echter de ankerketting en het schip strandde bij paal 22 op de Bosplaat van Terschelling.

De 'Nieuwe Bergings Maatschappij' uit Maassluis kreeg opdracht het schip te bergen maar omdat de voorste ruimen vol water stonden moest men vanwege opkomende storm het schip verlaten. De ARAD brak daarna in twee stukken en het enige wat de bergers restte was om zoveel mogelijk van de inventaris te bergen. De twee masten van het schip  staken nog jaren boven water uit tot ze uiteindelijk de strijd moesten staken en naast het wrak op de bodem terecht kwamen.

In 1992 werd er door de Terschellinger duikclub Ecuador op de ARAD gedoken. Voor het wrakkenmuseum in Formerum werd een ijzeren reserveschroefblad meegenomen en een plaat met opschrift 'Bilegepump'. Terschellinger vissers hadden in 1919 al zoveel van de inventaris geborgen dat het voor de juttende duikers weinig vreugde gaf om nog verder naar souvenirs te zoeken.