De Shoenami van 9 februari 2006

Jaren zal er op Terschelling nog gesproken worden over de 58 containers die in een storm op 9 februari 2006 overboord sloegen vanaf het Nederlandse containerschip NEDLLOYD MONDRIAAN, destijds een van de grootste containerschepen ter wereld. Onmiddellijk gingen alle jeeps naar het strand en in de vroege morgen kwam er eerst een grote hoeveelheid piepschuim op het strand, gevolgd door bollen met kikkers erop, vermoedelijk tuinversiering. In de volgende uren bij dagworden kwamen er schoenen, schoenen en nog eens schoenen, 50 verschillende soorten en in alle maten, Wandelschoenen, kinderschoenen, sportschoenen, voetbalschoenen en nog meer. Verder fleecejassen, grote kleuringe frisbees, speelgoed enz.

In de daarop volgende dagen zag het zwart van de mensen, en iedereen werd jutter. Karren vol gingen er mee naar huis, maar ook voor mensen zonder jeep was er genoeg en zij liepen met tassen en boodschappenkarretjes rond. Alleen de zgn. 'bordeel of moskeeslippers' bleven bij duizenden achter en werden opgeruimd door een strandveegmachine.

Maandenlang werd er geruild om de juiste maat en soort bij elkaar te krijgen en in de zomer van 2006 verrezen overal schoenenkraampjes. Nu in 2010 zijn er nog veel mensen die dagelijks op deze schoenen rondlopen en er schijnt nog voldoende voorraad te zijn op diverse zolders en garages.