Scheepswrak: WEST ARVADA

Naam:

WEST ARVADA

Bodemdiepte:
30.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
16.00 m
Gezagvoerder:
S. CROSBY
Lading:
22.000 BALEN KATOEN
Lengte:
124.00 m
Nationaliteit:
USA
Positie:
53-31,24N 05-03,12E
Rederij:
UNITED STATES SHIPPING BOARD LA
Scheepsnaam:
WEST ARVADA
Soort schip:
VRACHTSCHIP
Thuishaven:
LOS ANGELOS
Tonnage:
6.044,00 bruto register ton
Vergaan:

Verslag Reddingmaatschappij: In de nacht van 16 op 17 september 1919 ontving de Reddingcommissie van Terschelling bericht van de Kustwacht dat volgens draadloos ontvangen bericht, ontvangen te Scheveningen, een stoomschip noordoost van Terschelling op ongeveer 16 mijl afstand in nood verkeerde. Om 1.45 s'nachts ging de reddingboot BRANDARIS uit. Deze vond op zee het nog drijvende Amerikaanse s.s. WEST ARVADA, kapitein S. Crosby, welk schip in een mijnenveld was gelopen en in zinkende toestand verkeerde. De bemanning was reeds in de boten gegaan en vandaar over op de sleepboot VOLHARDING die eerder ter plaatse was. Een man werd vermist, een stoker die vermoedelijk bij de laaatste mijnontploffing overboord sloeg en verdronken is. De BRANDARIS nam 37 schipbreukelingen over en bracht het naar Terschelling.  Het lichaam van de Poolse stoker Lavendosky werd later opgevist en hij werd vanuit het Wakend Oog begraven op het oude kerkhof onder de Brandaris.

Later werd vernomen dat de WEST ARVADA van Galveston op weg was naar Bremen met 22.000 balen katoen met een waarde van ongeveer 20 miljoen gulden. Het schip liep achtereenvolgens op 2 mijnen waarvan de tweede brand deed ontstaan doordat de olie die in het schip zat als brandstof, in brand raakte en de katoenlading aanstak.Later ontploften nog een vierde en vijfde mijn. Hierna is het schip gezonken.

In 1922 werden er door de Strandvonderij 400 geborgen balen katoen verkocht voor f 81.000 waarvan de bergers f 21.000 ontvingen. In 1924 werd er door de Reno Marine Salvage Corporation nog een bergingspoging gedaan met het bergingsvaartuig GUNDREDA. Later slaagde men er met het bergingsvaartuig RESOURCE en met behulp van helmduikers nog 1000 balen katoen te bergen. De olielading van de WEST ARVADA zorgde er voor dat een nieuw fenomeen ontstond: stookolieslachtoffers onder de vele vogels.

 

Duikteam Ecuador van Terschelling zocht in de opgegeven positie van 1920 verschillende keren naar het wrak maar tot nu toe (2010) is het schip nog niet gevonden.