Scheepswrak: SAINT BOSWELLS

Naam:

SAINT BOSWELLS

Bodemdiepte:
22.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
8.00 m
Gezagvoerder:
CORSIE
Lengte:
42.00 m
Nationaliteit:
ENGELS
Positie:
53-27,91N 05-08,33E
Rederij:
NEW ENGLAND COAL & COKE COMPANY
Scheepsnaam:
SAINT BOSWELLS
Soort schip:
SLEEPBOOT
Thuishaven:
BOSTON
Tonnage:
860,00 bruto register ton
Vergaan:

knzhrm 1921: 'Terschelling. Op 11 juni 1920 kwam er 's avonds bericht van Kustwacht Brandaris dat ongeveer 10 mijl noord van de vuurtoren een schip door een sleepboot werd getrokken en later zonder sleepboot ten anker lag met een drievlaggensein. De reddingboot BRANDARIS ging uit maar moest wegens motorschade ten anker gaan in het Schuitengat. De reddingboot keerden terug toen de sleepboten, die tegelijkertijd van Terschelling vertrokken waren, bij het schip kwamen.Het was het s.s. SANTA TERESA 95000 TON) van Iquique in Chili op weg naar Hamburg, dat gesleept werd door de Engelse sleepboot ST BOSWELL. De sleepboot liep op een mijn en was binnen 2 minuten gezonken. Zes man werden gered door een boot van de SANTA TERESIA maar 16 man kwamen om (hierbij was de kapitein en al het machinekamerpersoneel.

Een der geredden vertelde nog het volgende: Donderdagavond half zeven passeerde ons het ongeluk. Een ontzaglijke knal, een vuurstraal en hout en ijzer dat om ons heen spatte. Hoe lang het duurde eer de boot weg was? Twee minuten. Er was geen ontkomen aan. De tijd was te kort om de 3 reddingboten over boord te zetten. Alles ging omlaag. Corsie, onze kapitein, ging onder en met hem de 2e officier, vijf stokers, drie machinisten, drie oliemannen en nog vier anderen. 16 in totaal. Zij kwamen niet meer boven. Een maat en ik zwommen naar de Duitser, de andere 4 werden door de sloepen opgepikt die de THERESA had uitgezet. Rederij Doeksen sleepte de THERESA naar Nieuwediep.

SAINT BOSWELLS W51 - werf Cran & Somerville, bouwjaar 1919. Te water op 2 mei 1919. De schepen van de Saint klasse konden 12 mijl varen, hadden 1 schroef en als brandstof 240 ton steenkolen aan boord. Andere bron noemt als werf J.H.Dialoque te Camden in New Yersey.

Op 14-09-1991 dook duikteam Ecuador op dit wrak, weinig van over. Achterschip met omgevallen triple expansie stoommachine en een 4 meter grote bronzen schroef. Rederij Friendship heeft in 2010 tevergeefs getracht deze schroef te bergen.