Scheepswrak: Otto

Naam:

Otto

Bodemdiepte:
15.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
10.00 m
Gezagvoerder:
Sven Ernst H. Morell
Lading:
Granietblokken en kinderhoofdjes
Lengte:
110.00 m
Nationaliteit:
SE
Positie:
53-24,70 Noord 05-06,33 Oost
Rederij:
AB Sirius Steamship Company
Scheepsnaam:
Otto
Soort schip:
Vrachtschip
Thuishaven:
Gothenburg
Tonnage:
1.709,00 bruto register ton
Vergaan:

Het Zweedse s.s. Otto was onderweg van de Iddefjord in Zweden naar Manchester in Engeland, toen het schip op 25 januari 1903 aan de grond liep bij Terschelling. 5 man werden gered door een sleepboot, de overige 14, waaronder 2 vrouwen, door het visserschip van de Terschellinger Christiaan Kuiper. De Terschellinger vissers slaagden er nog in veel inventaris te bergen, waaronder enige fietsen. Twee dagen later zat het schip geheel onder water en ging verloren. In 1906 werden grote delen van het wrak opgeblazen met behulp van dynamiet vanwege het gevaar voor de scheepvaart.

Van het wrak is weinig over. Er is nog een stuk van de voorsteven intakt en bij de achtersteven zijn het schroefraam en de schroef duidelijk herkenbaar. In het midden de resten van de stoomketel en de opgeblazen stoommachine en verder alleen maar grote blokken graniet en kinderhoofdjes.



Het graniet: In de afgelopen vijf jaar zijn er minstens 60 grote blokken Labrador graniet geborgen door Terschellinger duikers en later ook door Vlielander duikers. Op Vlieland zijn deze o.a. gebruikt om er een postbus aan te hangen. Op Terschelling vooral als stoepbank, en als grafsteen voor 3 honden (bij het Wrakkenmuseum).

Op de campus van de Technische universiteit van Eindhoven heeft een kunstenaarscollectief van ongeveer 20 blokken graniet een kunstwerk gemaakt in de landschapstuin.

Op Terschelling is de Israelische beeldhouwster Yaël Aertsi in 2003 en 2004 bezig geweest met het bewerken van een groot aantal stenen voor haar ‘Stenen Theater’ dat hopelijk in 2005 voltooid gaat worden. Yaël Aertsi heeft over de hele wereld prachtige beelden gemaakt, o.a. het herdenkingsmonument voor de vermoorde Israelische premier Yitzak Rabin.

Op het kerkhof in Hoorn op Terschelling is een monument gemaakt voor de drenkelingen die daar zonder grafsteen begraven zijn. Hiervoor is een stuk labrador-graniet gebruikt afkomstig uit de lading van de OTTO. Ook de grafsteen van Jort Roos is van zo'n steen gemaakt.



‘Stenen Theater’ www.riverstream.com/artstream



Graniet: www.ivargault.com

Stone and fish www.idd.no.steinhoggerind.htm