Het wrak van de Cyprian

Het Noorse driemastbarkschip Cyprian was in october 1905 onderweg van Glasgow naar Aarhus met een lading steenkolen. Ten noorden van Terschelling raakte het schip tijdens zware storm zo lek dat de bemanning genoodzaakt was het schip te laten stranden. Ter hoogte van Midsland zag men dat er veel mensen met paarden en karren op het strand aanwezig waren. Zij waren bezig een enorme hoeveelheid aangespoeld hout te bergen, deklasten van een aantal schepen dat bij Terschelling in de problemen gekomen waren.

Toen schipper Pals van de Midslander roeireddingboot het schip zag naderen, liet hij onmiddellijk de roeireddingboot aanrukken. Toen de Cyprian de grond raakte bij paal 7 bleef de bodem vastzitten en het bovenste deel van het schip dreef oostwaarts met daarop de 14 doornatte schipbreukelingen. De reddingboot ging te water maar raakte lek door het ronddrijvende hout en moest terugkeren. Het wrak strandde tenslotte bij paal 10 en brak in twee stukken, de drie masten gingen overboord en lagen ernaast in zee. Toen gingen drie mannen te paard in zee en uiteindelijk slaagde de toen 20-jarige Jan Kooyman uit Baaiduinen erin een verbinding met het strand tot stand te brengen. Langs deze lijn kon men uiteindelijk met de gerepareerde reddingboot het wrak bereiken en de 14 doornatte Noren aan boord nemen.

Er was toch nog een slachtoffer, het scheepsvarken spoelde aan op het strand van Formerum en werd ter plaatse geslacht!

De Formerummer boer Jan Smit kocht het wrak van de Cyprian en bouwde in 1906 op Formerum zuid een nieuwe boerderij waar sinds 1992 het Terschellinger Wrakkenmuseum in gevestigd is.

Cyprian
Cyprian
NO
06-10-1905
Strand Terschelling paal 10
Vrachtschip, driemast bark
1872
52 m
10 m
930 bruto register ton
J. Gunderson
Larsen
Kragerö
Steenkolen
0 meter