Scheepswrak: CARONA

Naam:

CARONA

Bodemdiepte:
25.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
16.00 m
Lading:
STUKGOED W.O. AUTO'S EN MACHINES.
Lengte:
109.00 m
Nationaliteit:
ZWITSERS
Positie:
53-31,14N 05-10,16E
Rederij:
SWISS SHIPPING
Scheepsnaam:
CARONA
Soort schip:
VRACHTSCHIP
Thuishaven:
BASEL
Tonnage:
2.351,00 bruto register ton
Vergaan:

Leeuwarder Crt. 29-02-1964. ZWITSERS SCHIP GEZONKEN BIJ TERSCHELLING, 34 SCHIPBREUKELINGEN ROEIDEN NAAR LICHTSCHIP "TERSCHELLINGERBANK

"Twee schepen zijn gisteren voor de kust van de Waddeneilanden gezonken nadat z in dichte mist waren aangevaren: de Spaanse kustvaarder SIERRA UMBRIA (636 BRT) verging bij Texel en het Zwitserse vrachtschip CARONA (2351 BRT) verdween bij Terschelling in de golven. De opvarenden van beide schepen werden gered. De 17 opvarenden van de Spaanse kustvaarder werden opgepikt door het Zweedse schip TAURI, dat het Spaanse schip had overvaren. De 34 schepelingen van de CARONA wisten na 2 uur roeien in hun sloep het lichtschip TERSCHELLINGERBANK te bereiken en zijn vandaar door de reddingboot CARLOT naar Terschelling gebracht. Twee leden van de bemanning waren Nederlanders, 2e stuurman Frederik Schaafsma uit Bilthoven en de telegrafist Henk Zuiderwijk uit Wateringen. Het ongeluk bij Terschelling was zeer gecompliceerd. Om kwart voor 2 gistermiddag meldde het Lieberiaanse schip EVANGELISTRA dat het 5 mijl noordoost van het lichtschip TERSCHELLINGERBANK een schip had aangevaren maar dat dit schip in de mist uit het zicht verdwenen was. Even later werd het schip zelf aangevaren door het Duitse schip BYBLOS uit Bremen. Men had nog steeds niets vernomen van de CARONA zodat aangenomen werd dat de bemanning in de boten was gegaan. De CARONA was geladen met een zeer dure lading auto's (o.a. Mercedes en Karman Ghia's ) en machinerien op weg van Bremen naar Antwerpenj.

De EVANGELISTRA en BYBLOS liepen zware schade op maar konden de reis vervolgen.

Duikteam Ecuador heeft later op het wrak gedoken. het lag op stuurboordskant op de zeebodem met anker in de kluis en reserveanker tegen de bak aan. In 2008 heeft Johan Meerkerk nog stapels borden uit het ruim opgedoken waarvan het Wrakkenmuseum er een paar in de collectie heeft.