Scheepswrak: CAPELLA

Naam:

CAPELLA

Bodemdiepte:
25.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
9.00 m
Gezagvoerder:
K. RUSTHOVEN
Lading:
SUIKER
Lengte:
58.00 m
Nationaliteit:
NEDERLANDS
Positie:
53-08,50N 04-33,41E
Rederij:
RUSTHOVEN
Scheepsnaam:
CAPELLA
Soort schip:
COASTER
Thuishaven:
HAREN
Tonnage:
499,00 bruto register ton
Vergaan:

Leeuwarder Crt. 7-1-1958: DRAMA BIJ TERSCHELLING, KUSTVAARDER CAPELLA MET NEGEN MAN VERDWENEN. De kustvaarder CAPELLA uit Haren in Groningen is vanochtend in zware storm met man en muis vergaan, zo wordt aangenomen. Om 5.10 vanochtend seinde het schip, dat met een lading suiker onderweg was van Gdynia naar Londen, dat het op 10 mijl noordoost van het lichtschip TEXEL 50 graden slagzij maakte.  De reddingboten PRINS HENDRIK van Den Helder de BRANDARIS van Terschelling en de INSULINDE van Oostmahorn gingen onmiddellijk uit. De sleepboot HOLLAND pikte 2 lijken op, terwijl het opsporingsvliegtuig Neptune van de Marine Luchtvaartdienst behalve wrakhout, een vol water zijnde sloep waarnam. Aan boord van de CAPELLA bevonden zich de 36-jarige kapitein K. Rusthoven uit Rotterdam, broer van de reder, de 19-jarige stuurman K.J.Rusthoven uit Haren, zoon van de reder, de 31-jarige machinist J.A.J.F.Smits uit Groningen, de 21-jarige tweede machinist J.de Kruyf uit Uithoorn, de matroos R.Paats uit Rotterdam, de 19-jarige matroos G.Mulder uit Leens, de 24-jarige matroos D.van den Oever uit Den Haag met zijn broer de 20-jarige matroos M.C.van den Oever en de 21-jarige matroos onder de gage E.H.A.Borneman (die gisteren zijn verjaardag vierde) uit Trensewurth in Duitsland."

De 2 stoffelijke overschotten die de HOLLAND oppikte waren van de 19-jarige stuurman K.J.Rusthoven en de 17-jarige machinist R.Paats uit Rotterdam. Op Vlieland spoelde een sloep van de CAPELLA aan en op Texel een tas met papieren. Op 30 januari 1958 vond de WR 28, bij Terschelling het lijk van de 31-jarige machinist J.A.J.F.Smit. Samen met de kapitein is hij begraven in Haren.

In 1987 vond Hans Eelman van Texel het wrak terug. In die buurt had visser Jac. Betsema al eens een stuk van een sloep opgevist. Het schip ligt op zijn stuurboordskant, opbouw is verdwenen. Vlielander duikers borgen de ramen van het wrak.