Scheepswrak: ALINE WOERMAN

Naam:

ALINE WOERMAN

Bodemdiepte:
28.00 meter
Bouwjaar:
Breedte:
10.00 m
Lading:
STUKGOED
Lengte:
74.00 m
Nationaliteit:
DE
Positie:
53-16,43N 04-39,66E
Rederij:
KARL WOERMAN (WOERMAN LINIE)
Scheepsnaam:
ALINE WOERMAN
Soort schip:
VRACHTSCHIP
Thuishaven:
HAMBURG
Tonnage:
1.279,00 bruto register ton
Vergaan:

De ALINE WOERMAN kwamin 1880 in de vaart en werd ingezet op een lijndienst tussen Hamburg en Liberia en Kameroen. Met een bemanning van 27 man en 4 passagiers vertrok de ALINE WOERMAN op 17 oktober 1883 vanuit de haven van Hamburg. Sinds die tijd werd het schip vermist. Op de Noordzee heerste in die dagen een geweldige storm. Op 20 oktober 1883 spoelden er op Terschelling drie lijken aan die afkomstig bleken te zijn van de ALINE WOERMAN. Verder een reddingsboei, zes vaten spiritus, een kist met boeken, kisten sigaren en tabak, een vat aardewerk, klokjes en vaatjes kruit en een kapotgeslagen reddingboot van het schip.

Texelse duikers

In het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw is het wrak voor het eerst bedoken door de Texelse duikers Hans Eelman en Jack Betsema. Zij vonden het wrak ten noordwesten van Vlieland, dus niet bij Terschelling zoals vermoed werd. Het vinden van de scheepsbel loste na ruim een eeuw het mysterie van het vergaan op. Ook vonden zij in de ruimen veel koperen emmers.

Duikteam Ecuador

In 1995 heeft duikteam Ecuador van Terschelling voor het eerst op de ALINE WOERMAN gedoken. De achtersteven was nog duidelijk te herkennen. Twee bladen van de schroef staken boven het zand uit. Ook de stoomketel en de compoundmachine waren goed herkenbaar. In het achterruim kisten met o.a. machetes (hakmessen). De wanden van de ruimen zijn verdwenen maar het voorschip stond nog fier rechtop. Op de bak een grote ankerwinch en een reserveanker dat later door Vlielander duikers geborgen is en nu voor een Vlielands zomerhuis te pronk staat. Bij het voorruim nog een grote stoomwinch.

Jeneverflessen

Vlak achter de kop in het voorste ruim zijn vele kisten met vierkante jeneverflessen gevonden, veel waren stuk maar toch nog een groot aantal goede exemplaren. Verder enige olijfpotten en een  paar geweren en nog veel koperen emmers in diverse formaten. Een Vlielander duiker vond later meer dan  80 gouden munten hetgeen helaas het einde van het Vlielander duikteam Virgo zou betekenen omdat deze duiker niet wilde delen met zijn mededuikers.

  • Berging van het anker
    Berging van het anker
  • Berging van het anker dag 2
    Berging van het anker dag 2
  • Berging van het anker
    Berging van het anker
  • Berging van het anker dag 2
    Berging van het anker dag 2